Fakta om kastrering af hund – fordele og ulemper

Ændret adfærd Hund Inkontinens kastration Overvægt

For en del hundeejere er det vigtigste, at hunden ikke skal kunne parre sig. Andre vil også gerne eliminere en uønsket adfærd, de ikke kan komme omkring på anden vis, såsom aggression mod andre hanhunde, afmærkning af territoriet eller stress, når tæver i nærheden er i løbetid. Det er godt at diskutere dette grundigt med en dyrlæge.


Der er imidlertid også ulemper ved en kastration. Den største ulempe er risikoen for overvægt, som kan være til fare for hundens helbred. Der foregår også en debat i hundeverden, hvor mange ser med bekymring på, at kastration af raske hunde er i vækst.

Nedenfor får du nogle fakta om, hvordan kastrationen foregår, og hvordan den kan påvirke din firbenede ven.

Fordele og ulemper

Udover det indlysende, at en kastreret hund ikke kan producere hvalpe, kan kastration også have andre konsekvenser. Af og til fører det til forandringer i adfærden, men det er ikke nødvendigvis en genvej til en mildere hund. Dog nedsættes ”stress” niveauet og træning kan eventuelt bedre gennemføres.

Forandringer i adfærd

En kastration kan påvirke adfærden hos hanhunden. En adfærd, som er hormonelt styret. For eksempel kan en aggressivitet mod andre hanhunde mindskes ligesom stress i kontakten med tæver i løbetid. Urinmarkeringen plejer ligeledes at aftage. Man skal dog ikke se kastration som en nemmere genvej til en roligere hund. Det er bedre at træne hunden eller vælge en anden race. Men det forekommer, at hundeejere stiller spørgsmål om kastration til dyrlægen, hvis de har problemer med hundens adfærd og føler, at de har prøvet alt andet. Her kan kastration komme på tale.

Mindre risiko for prostatabesvær
I livets efterår rammes kastrerede hunde sjældnere af prostatabesvær, som ellers er almindeligt hos ikke-kastrerede hunde.

Risiko for overvægt

En ulempe ved at kastrere sin hanhund er risikoen for, at den skal blive overvægtig. Hormonforandringen efter kastrationen gør, at forbrændingen sænkes, og at hundens appetit øges. Det er derfor godt at skære ned på foderet efter kastrationen og selvfølgelig skrue op for motionen. Ekstra kilo og et højt fedtindhold i blodet kan føre til bl.a. hjerte-kar-problemer. Det mest almindelige problem er dog, at en overvægtig hund kan få diabetes og ledsygdomme i eksempelvis knæ- og hofteled.

Risiko for inkontinens

Kastration kan give inkontinens, men det er ikke så almindeligt.

Kastration ved sygdom

Ved visse sygdomme indgår kastration som behandling. For eksempel ved visse cancerformer, besvær med prostata og brok samt sygdomme, som understøttes af kønshormonet testosteron.

Seneste nyheder