Korrekt ernæring hos hund og kat

Korrekt ernæring hos hund og kat har stor betydning for dyrets helbred og velfærd.

På et dyrehospital tilses alle typer patienter, fra de nyerhvervede, raske hvalpe og killinger til de virkelig kritiske patienter, der kræver intensiv behandling. Fælles er det, at en meget vigtig del af dyrlægens arbejde består i rådgivning om pasning og pleje.

Tilpas dyrets ernæring efter livsstadie, aktivitetsniveau og helbredstilstand

Korrekt ernæring hos hund og kat, tilpasses dyrets forskellige livsstadier, og er af samme store betydning for kæledyrene, som det er for os. Således har hvalpen et ekstra behov til vækst og udvikling, mens seniorhunden for eksempel kan have behov for en ernæring sammensat til at mindske ledsmerter. En brugs- eller jagthund har en højere forbrænding og dermed et højere energiforbrug end en familiehund, som er mindre aktiv. Når det drejer sig om flere kroniske sygdomme, spiller foderets sammensætning desuden en ikke ubetydelig rolle. Dyrlægen vil derfor ofte ordinere en bestemt diæt som en del af behandlingen.

Forskel på katte og hunde foder

En væsentlig forskel på pleje af hunde og katte findes i ernæringen. Kattens fordøjelse er grundlæggende forskellig  fra hundens. Det stiller helt andre krav til foderets sammensætning. Katte omsætter visse næringsstoffer anderledes, og ville derfor få livsvigtige mangler, hvis de blev fodret med hundefoder.

Hold øje med pels og afføring

Ovenstående giver et lille indblik i, hvor komplekst et område ernæring af kæledyr er. Der findes rigtig mange typer foder at vælge imellem, men kvaliteten og dermed fordøjeligheden af dem kan variere. Et foderskift kan blandt andet være medvirkende til, at dit kæledyrs pels ændrer udseende, eller at afføringen ændrer karakter. – Tegn på at det varierer, hvordan dit kæledyr udnytter de næringsstoffer, der er i foderet.

Synes du, det kan være svært at overskue, om dit kæledyr får sine behov dækket, er det en god idé at få en snak med din dyrlæge, som kan vejlede dig.